Oittaan Datakeskuksen tilanne

31.10.2019

Datakeskuksen tarkka sijoitus Oittaalle edelleen epämääräinen.

        Ohesaa kuva suunnitellusta Data keskuksen alueesta

Allaoleva HS Espoon lehdessä 17.9. 2019 oleva selostus hankkeesta on ristiriidassa allaolevan kuvan kanssa.

Jos Oittaan alue nähdään portttina Nuuksioon miten alueelle voidaan sijoittaa niin massiivista rakentamista ? 

Fortum Power & HeatOy  -ALUEEN VARAUS 65. Högnäs 491/2019-10.00.02

Fortum_Datakeskus_Oittaalle_-_aluevaraus_31.10.jpg

   

 

HS  ESPOO / 17.9.2019

Fortumin kiisteltydatakeskushanke sai suunnitteluluvan Espoossa: Latuverkkoon ei kosketa, kaupunki vakuuttaa

Kaupunki myönsi Fortumille varauksen datakeskuksen suunnittelemista varten. Rakennuspäätöstä ei ole tehty.

Fortum saa ryhtyä edistämään datakeskuksen suunnittelua Oittaalle. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaos myönsi maanantaina energiayhtiölle varauksen datakeskushankkeen suunnittelua varten Kehä III:n varrelta Hepokorvesta Oittaan kupeesta.

Suunnitteluvaraus on voimassa ensi vuoden elokuun loppuun asti.

Suunnitteluvarauksen myöntäminen ei vielä tarkoita, että alueelle oltaisiin välttämättä rakentamassa datakeskusta.

 

”Seuraavaksi Fortum lähtee tekemään suunnittelua yhdessä meidän kaavoittajien kanssa. Tässä tehdään pohjaselvityksiä. Vuoden kuluttua raportoidaan, miten asia etenee ja katsotaan, miten edetään”, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

 Datakeskushanketta käsiteltiin elinkeino- ja kilpailukykyjaoksessa edellisen kerran talvella. Silloin suunnitteluvaraus jätettiin pöydälle, sillä sen vaikutukset Oittaan suosittuihin hiihtolatuihin huolestuttivat päättäjiä. Suunnitteluvarausalueen sisään mahtuu useita satoja metrejä hiihtolatuja.

 Latujen kohtalo huolestutti myös Espoon liikuntapalveluita. Nyt Fortumin kanssa on kuitenkin sovittu, että lähtökohtaisesti suunnittelu pyritään tekemään niin, ettei latuihin kosketa, sanoo liikunta- ja nuorisopalveluiden johtaja Martti Merra.

 

”Alkuvaiheessa meitä huoletti hankkeen laajuus. Kävimme Fortumin luona viime viikolla ja keskustelimme tästä. Heillä oli samanlainen huoli ja näkemys siitä, että ei kosketa latuverkkoon. Se on se lähtökohta. Huoli on nyt pikkasen pienempi kuin keväällä”, Merra sanoo.

 Jos latuihin jostain syystä jouduttaisiin koskemaan, korvataan datakeskuksen alle jäävät latuosuudet uusilla.

 ”Lähtökohta on se, ettei tilanne Oittaalla ainakaan huonone. Näemme Oittaan porttina Nuuksioon. Se on tärkeä virkistysalue”, Merra sanoo.

Muun muassa datakeskuksen koko on vielä kysymysmerkki. Nyt suunnitteluvarausta on haettu 35 hehtaarin alueelle. Fortum kertoo tavoittelevansa suurta, mahdollisesti noin 100 megawatin datakeskusta. Näin suuret datakeskukset saattavat tarvita jopa 100 hehtaarin tontin.

 

Fortumin Generation-divisioonan strategiajohtaja Antti Kaikkonen sanoi keväällä, että Espoon mahdollista datakeskusta tuskin ollaan rakentamassa 100 hehtaarin tontille, sillä sellaista on hyvin vaikea löytää. Yksi vaihtoehto on toteuttaa datakeskus useampaan kerrokseen, jolloin sen tarvitseman tontin pinta-ala pienenee. Toinen vaihtoehto on hajauttaa datakeskuksen toiminnat useampaan pienempään keskukseen eri puolille pääkaupunkiseutua.

 

”Olemme selvitelleen mahdollisuuksia muuallakin, myös Kirkkonummella on keskusteltu kunnan kanssa. Inkoossa on Fortumin maita, joille datakeskus voitaisiin rakentaa. Jotkut datakeskustoimijat hajauttavat toimintaa. Se voi olla tässäkin tapauksessa yksi vaihtoehto. Ei ole realistista odottaa, että Helsingin seudulta kovin helposti löytyisi sadan hehtaarin tontti sopivalla sijainnilla”, Kaikkonen sanoi.

 

Datakeskuksen rakentaminen voisi näillä näkymin alkaa vuosina 2021–2022.

 

 

04.03.2020Instagram
07.01.2020Kunniaosoitus Barkmannille
31.10.2019Oittaan Datakeskuksen tilanne
15.05.2019Datakeskus Oittaalle
26.12.2017Kirjalahjoitus
25.10.2016Kotijärvet kuntoon Espoossa! - menetelmiä järvien kunnostamiseen -seminaari
03.05.2016Espoon järvien lumo-valokuvakilpailu
24.04.2019Vuosikokous 2019
16.04.2018Siirtolapuutarha Pakankylään
03.12.2017Suomi 100

Siirry arkistoon »