Yhdistyksen historia
Vuonna 1999 Kaj Weurlander perusti aktiivisten asukkaiden kanssa Pro Bodominjärvi ry – Pro Bodomträsk rf yhdistyksen, kun turkulainen pöytälaatikkoyhtiö oli vuokraamassa Espoon kaupungilta Oittaan ulkoilualuetta 50 vuodeksi elämyspuistoa varten.
Puheenjohtaja Kaj Weulanderin johdolla yhdistys pystyi vaikuttamaan espoolaisiin päättäjiin. Elämyspuistohanke kariutui, kun yhtiö ilmoitti luopuvansa hankkeesta.
Vielä tänäkin päivänä muistetaan Kaj Weurlanderia ja yhdistystä kiitetään niistä toimista, joilla se vaikutti Oittaan ulkoilualueen säilymiseen kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä.
Yhdistyksessä nähtiin mieluisampana vaihtoehtona se, että Suomen Latu sai Oittaan kartanon ja navetan käyttöönsä.
Vuoden 2005 vuosikokouksessa Kaj Weurlander luovutti puheenjohtajuuden Anita Nykäselle, joka on vaalinut entisen puheenjohtajan arvoja ja toiminut yhdistyksen puheenjohtajana nyt jo yli kymmenen vuotta.
In Memoriam
Yhdistyksemme perustaja ja sielu, ensimmäinen puheenjohtaja Kaj Werner Weurlander nukahti ikuiseen uneen 17.4.2010 Jorvin sairaalassa.
Kaj oli syntynyt 4.6.1934 Espoossa.
Hän kuului äitinsä kautta vanhaan bemböleläiseen Juslinin sukuun.
Kajlla oli vahva oikeudentaju, ja hän oli aina hyvin avulias.
Kajn poismeno jätti alueelle suuren surun ja tyhjiön, jota on vaikea kenenkään täyttää. Kajn tunsivat kaikki ja Kaj tunsi kaikki.
Kaj oli 50 vuoden aikana vahvasti mukana erilaisissa ruotsinkielisissä kulttuuri- ja urheiluhenkisissä hankkeissa.
Pitkäaikaisin luottamustoimi hänellä oli seurakunnassa, Esbo svenska församling, jossa hän vaikutti monella eri saralla.
Ensimmäinen Kajn varteenotettava luottamustehtävä oli Esbobygdens ungdomsförbund rf EBUF:n puheen- johtajuus vuonna 1958.
Kaj toimi puheenjohtajana 9 vuotta ja nosti järjestön ahdingosta. Järjestön Musikinstitutet Kungvägen - musiikkikoulussa on nykyään yli tuhat oppilasta.
Kaj oli myös mukana käynnistämässä suosittua teatteria ”Glims Teater”.
Hän oli myös mukana Esbo IF:ssä kehittelemässä yhdessä hyvän ystävänsä Tage Strandströmin kanssa erilaisia kuntotapahtumia, joista osa toimii edelleenkin. Näitä ovat mm. Solvallan marssi, joka alkoi 1974 sekä lasten rakastama oma Tonttumarssi. Ystävykset käynnistivät myös Esborundanin, Ismaratonin ja Roddregattan Nuuksion Pitkäjärvellä.
Kaj toimi myös Finns högskolan johtokunnassa sekä puheenjohtajana Pohjola-Norden i Esbo r.f:ssä. Koulujen välisessä Stafettkarnevalen-urheilutapahtumassa oli hän mukana toimitsijana 49 vuotta - satoi tai paistoi.
Monet muistavat Kajn myös ”Pelastakaa Pappilanmäki”-hankkeessa. Hänen ansiostaan vanha pappilamäki säästyi ja uusi seurakuntatalo rakennettiin mäen alapuolelle.
Kaj toimi monta vuotta myös Espoon kaupunginvaltuustossa varajäsenenä sekä oli mukana kaupungin joukkoliikennelautakunnassa.
Kajn viimeinen suuri ”urakka” käynnistyi 1999, kun Oittaalle Bodominjärven viereen suunniteltiin Elämyspuistoa. Kajn nopean reagoinnin ansiosta syntyi kansanliike ja samalla Kaj perusti yhdistyksen :
Pro Bodominjärvi ry - Pro Bodomträsk rf, työnimellä Pro Oittaa.
Kajn vahva oikeustaju, kotiseuturakkaus ja sinnikkyys sekä alueen asukkaitten tuki johtivat siihen, että hanke kaatui. Moni tänä päivänä Oittaalla käyvä ulkoilija saa kiittää Kajta siitä, että alue on jokaisen espoolaisen vapaasti käytettävissä.
Kajn viimeinen puheenjohtajuus oli paikallisessaruotsinkielisessä eläkeläisyhdistyksessä (Esbo kyrkoby pensionärsklubb).